ABAST Data Day 2024 Barcelona
El passat 24 d’octubre, es va celebrar a Barcelona el ABAST Data Day 2024, una jornada que va reunir més de 80 professionals per a reflexionar sobre el present i futur de la gestió, anàlisi i seguretat de la dada. L’esdeveniment es va celebrar en l’emblemàtic edifici del Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), proporcionant un marc únic per a compartir experiències i tendències entorn de la transformació digital impulsada per les dades.
En aquest esdeveniment hem tingut l’oportunitat de conèixer diferents punts de vista sobre els reptes i oportunitats al voltant de la dada, el d’un analista independent, el d’un proveïdor de solucions líder com Oracle, el de Abast com a integrador i el de diversos CIOs i CDO que van compartir la seva experiència i opinions.
ABAST Data Day – Present i futur de l’anàlisi, gestió i seguretat de la dada
ABAST Data Day va congregar a experts i professionals que van compartir els últimes tendències, casos d’èxit i millors pràctiques que ajuden els empreses a potenciar el futur de la donada. Així mateix, va permetre mostrar els solucions i serveis que la branch Data Services de ABAST proposa per a promoure organitzacions data driven que permeten el creixement, l’eficiència operativa i la presa de decisions basada en informació precisa i en temps real.
La benvinguda va estar a càrrec d’Irene Plaza, CEO de Abast, qui va parlar dels valors de la companyia i va fer una petita introducció a les solucions i serveis associats a la dada inclosos en el porfolio de Abast, que pretenen impulsar en les organitzacions una cultura Data Centric.
El primer ponent del dia va ser José Luis Pérez, director d’Anàlisi en Penteo, qui va aportar la seva perspectiva com a analista independent sobre l’evolució de la gestió de dades en les empreses. José Luis va subratllar que, encara que cada vegada més organitzacions estan adoptant estratègies de dades, encara existeixen importants desafiaments relacionats amb la integració i la governança. Segons l’analista, es manté la tendència en les empreses de buscar convertir-se en organitzacions data driven, on les dades impulsen el negoci i són el centre de totes les decisions estratègiques. Així i tot, les conclusions dels informes presentats mostraven que són necessàries paciència i perseverança per a l’èxit dels projectes d’explotació i anàlisi de la dada, i que és crucial desenvolupar no sols un model de dades, si no també impulsar un model organitzatiu i un model de negoci al voltant de la dada. Va posar l’accent que “no hi ha dreceres”, però que les empreses que aconsegueixin unificar les seves dades i aplicar analítiques avançades per a descobrir noves oportunitats de negoci i prendre decisions encertades guanyaran un avantatge competitiu significatiu.
A continuació, va tenir lloc la intervenció d’Àlex Ginés, Business Manager de Business Intelligence & Analytics en Abast, que va aprofundir en com realitzar projectes d’analítica avançada utilitzant una arquitectura agnòstica, adaptable a les necessitats específiques de cada organització. Àlex Ginés va explicar que una arquitectura d’aquest tipus permet integrar eines i solucions diverses, assegurant flexibilitat i escalabilitat en el maneig de dades. A més, va ressaltar la importància de triar acuradament cada component per a obtenir un sistema robust i eficient.
Tot seguit, Lali Soler, responsable d’Unitats Tecnològiques Digitals en Eurecat, va exposar alguns exemples de projectes d’analítica avançada, per als quals Abast i Eurecat han establert un acord de col·laboració, mostrant com aquestes solucions han impulsat la innovació i millorat la presa de decisions estratègiques en les organitzacions que les estan utilitzant. Lali Soler va destacar l’impacte directe que pot tenir l’analítica avançada en qualsevol sector, i com les dades s’estan transformant en un motor de canvi i optimització empresarial. Va acabar la seva presentació mostrant com els diferents tipus d’Intel·ligència Artificial (IA) estan cada vegada més presents tant en solucions d’anàlisis (anàlisi predictiva, anàlisi d’emocions, detecció de problemes, simulació d’escenaris) com en moltes altres aplicacions d’interès per a les empreses.
La ciberseguretat va ser un altre dels temes a tractar en el Abast Data Day, abordat per Mónica Maganto, Business Manager de Ciberseguretat en Abast. Mónica Maganto va presentar una visió integral sobre la necessitat creixent de protegir les dades en un entorn normatiu cada vegada més complex. Va al·ludir a normatives com NIS2 i DAURA, les quals exigeixen a les organitzacions mantenir alts estàndards de protecció i resposta davant incidents.
La jornada va continuar amb la ponència de Carlos Molina Herranz, Technology Sales Architect en Oracle Ibèria, qui va presentar una visió innovadora sobre com la intel·ligència artificial està transformant la gestió de bases de dades. Va fer un repàs sobre el rol de les bases de dades vectorials i com aquestes estan permetent obrir noves possibilitats en l’explotació de la dada. La cerca per vectors, va explicar, és una tecnologia innovadora per a realitzar cerques semàntiques en les dades. Això millora les aplicacions de negoci en habilitar cerques que poden combinar tant dades estructurades com no estructurats. Segons Carlos Molina, la tecnologia de Oracle per a bases de dades està llesta per a respondre a les demandes de l’era digital i està en constant evolució, amb un enfocament especial en la integració de IA directament en els sistemes de gestió de dades.
Després del coffee break, va arribar un dels moments més esperats de la jornada, la taula rodona de CIOs i CDOs, , moderada per Aitor Casas, Business director de Data Services & Innovation en Abast, en la qual van participar David de la Cruz, CDO de Condals Group; Luis Miguel Martín Montes, CIO de Sercotel Hotel Group; Mateo Ramón Sastre, CIO de Grup Piñero; i Luis Esteban Grifoll, Advisor & member of Board, amb experiència com CDO en una gran entitat bancària.
Cada participant va aportar la seva experiència particular en l’ús de dades dins de les seves respectives indústries. David de la Cruz va destacar com l’accés democràtic a les dades en Condals Group ha permès empoderar a tots els nivells de l’organització, mentre que Luis Miguel Martín Montes va explicar com el sector hoteler utilitza l’anàlisi de dades per a personalitzar l’experiència del client i millorar l’eficiència operativa. Luis Esteban Grifoll va abordar la necessitat que les empreses adaptin ràpidament les seves estratègies de dades a les noves tecnologies per a mantenir-se competitives en l’entorn digital i Mateo Ramón ens va explicar el valor que està aportant la IA en els processos de grup piñero, i per tant l’enriquiment de les dades.
L’últim ponent va ser David Albalate, Business Manager de Data Center en Abast, qui va tancar les ponències amb una intervenció sobre com assegurar les dades a nivell físic mitjançant infraestructures avançades en centres de dades locals. David Albalate va exposar diversos casos d’èxit en els quals Abast, en col·laboració amb Rittal, ha implementat solucions robustes en centres de dades que asseguren la disponibilitat i protecció de la dada, factor crucial per a qualsevol organització que valori la seva informació com un dels seus actius més valuosos.
Per a tancar la jornada, els assistents van gaudir d’una visita guiada per les instal·lacions del Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), on el director, Antonio Magariños Encallo, va destacar el paper de l’institut en la gestió i anàlisi de dades geoespaciales a Catalunya. Durant el recorregut, els assistents van tenir l’oportunitat de visitar el nou centre de dades del ICGC, construït per l’equip de Data Center de Abast, que representa un exemple d’innovació en la infraestructura de dades.
La jornada va concloure amb un còctel de networking, brindant una oportunitat per a continuar la conversa i compartir idees sobre el futur de la tecnologia i la innovació en la gestió de la dada.