GLPI: La solució ideal per iniciar la Gestió de Serveis TI

Blog ABAST

GLPI: La solució ideal per iniciar la Gestió de Serveis TI

8 de juliol de 2024

Per a aquells que busquen una eina eficaç i accessible per iniciar el seu camí a la gestió de serveis de TI, GLPI es presenta com una opció ideal. Aquest article explorarà per què GLPI és una excel·lent elecció per implementar la gestió de serveis TI i com pot beneficiar la teva organització.

Per l'equip d'IT Governance d'ABAST

¿Què és GLPI?

GLPI és una solució de codi obert per a la gestió de serveis de TI que ajuda les organitzacions a gestionar els seus recursos tecnològics de manera eficient. Des del seu llançament com a solució d’inventari, GLPI ha anat evolucionat fins a convertir-se en una plataforma robusta i versàtil que suporta tots els processos de gestió del servei, incloent-hi la gestió d’incidents, problemes, canvis, actius, gestió financera, etc.

L’èxit de GLPI

Per què GLPI s’ha convertit en una de les plataformes de gestió més esteses al mercat? A continuació, presentem una sèrie de factors clau:

      • Codi Obert: Un dels avantatges més grans de GLPI és que és una solució de codi obert. A més, compta amb una comunitat activa que contribueix al desenvolupament i millora contínua de la plataforma, assegurant que sempre estigui al dia amb les darreres tendències i necessitats del mercat. GLPI també està disponible en mode SaaS suportat per TECLIB, el mateix editor de GLPI.
      • Fàcil d’utilitzar: GLPI és conegut per la facilitat d’instal·lació i ús. Amb una interfície intuïtiva, fins i tot els usuaris sense gaire experiència a ITSM poden navegar i utilitzar l’eina amb una mínima formació. La simplicitat de GLPI no sacrifica la funcionalitat, ja que ofereix un ampli conjunt de característiques que cobreixen totes les àrees essencials de la gestió de serveis de TI.
      • Gestió integral dels actius: GLPI permet una gestió integral dels actius de TI, des del hardware fins al software i altres recursos tecnològics. A través de les capacitats de descobriment, permet implementar una gestió d’actius de manera eficaç.
      • Processos de gestió: Mitjançant GLPI, les organitzacions poden implementar els seus processos de gestió de servei: Incidències, Peticions de Servei, Canvis, Problemes, Catàleg de serveis, Gestió del coneixement, Gestió de la configuració, etc.
      • Personalització i escalabilitat: GLPI és altament personalitzable, cosa que permet adaptar-lo a les necessitats específiques de la teva organització. Pots afegir plugins i mòduls addicionals per ampliar-ne la funcionalitat segons ho requereixis. A més, és escalable, cosa que significa que pot créixer amb la teva organització, suportant un nombre més gran d’usuaris i actius sense comprometre el rendiment.

Comparativa amb altres solucions

Més que parlar de productes concrets la llista dels quals seria infinita, en aquest apartat volem repassar els avantatges de GLPI respecte a altres solucions amb funcionalitats similars disponibles al mercat:

    • Solucions líders del segment enterprise: Es tracta de les solucions líders del mercat la funcionalitat de les quals i look and feel supera les capacitats de GLPI. Tot i això, el cost d’aquestes solucions les fa prohibitives per a la gran majoria d’organitzacions. No és estrany trobar organitzacions que van apostar per aquesta mena de solucions i que amb el temps decideixen canviar-la per reduir els costos de llicenciament.
    • Eines de ticketing: Més enllà del cost, que també sol ser considerable, són solucions que neixen del món de CRM o del call center, i per tant, el focus és la gestió del tiquet i no la gestió global dels serveis TI. I aquest és precisament l’avantatge competitiu de GLPI: Qualsevol organització que vulgui anar més enllà d’una gestió d’incidències i peticions veu a GLPI una solució molt més potent i escalable.
    • Solucions all-in-one: Els darrers anys han proliferat les eines que venen la idea d’abordar múltiples necessitats amb un únic producte. És una idea que sobre el paper és perfecta: Qui no voldria una única eina per gestionar els serveis, monitoritzar, automatitzar desplegaments de programari, etc.? El problema és que ampliar tant el focus fa que sigui impossible aprofundir realment en cap dels àmbits. Si volem una bona solució d’ITSM, GLPI sempre serà molt més potent i escalable, i si per exemple volem monitoritzar, hi ha infinitat d’eines el focus de les quals és fer bé aquesta tasca. A més, aquestes eines sempre es poden integrar per aprofitar les sinergies entre els diferents àmbits.

¿Qui utilitza GLPI?

Nombroses organitzacions arreu del món han implementat GLPI amb èxit. Des de petites empreses fins a grans corporacions, la flexibilitat i la robustesa de GLPI el fan adequat per a qualsevol mida i tipus d’organització. Menció especial a les entitats públiques, que veuen com mitjançant GLPI disposen d’una solució potent i escalable, sense necessitat d’incórrer en costos excessius de llicenciament.

Com s’ha d’abordar amb èxit un projecte d’implementació de GLPI?

Com tot en aquest món, l’experiència és un grau. I després de 25 anys desplegant solucions de Gestió de Serveis IT a tot tipus d’organitzacions, sabem bé que hi ha una sèrie de factors clau que contribueixen a l’èxit d’aquest tipus de projectes:

    • Gestió d’expectatives i de la resistència al canvi: Com qualsevol altra solució d’ITSM, GLPI es convertirà en la principal eina del departament d’IT i la cara visible per als usuaris finals. És a dir, afectarà en major o menor mesura tota l’organització. És imprescindible comptar amb el suport de la direcció i definir una bona estratègia per mitigar l’impacte de la resistència al canvi.
    • Adaptar Vs retorçar l’eina: Quan implementes una plataforma tan flexible com GLPI sempre sorgeix la temptació de modificar el comportament que proposa per intentar reflectir fins a l’últim detall com és el dia a dia actual de l’organització. Però això sempre acaba generant inconvenients. Les plataformes d’ITSM estan dissenyades per implementar les millors pràctiques per a la gestió de serveis, de manera que qualsevol modificació hauria d’estar molt ben justificada.
    • Definir un full de ruta realista: Cal ser conscients que cada nou procés de gestió a implementar requereix temps i esforç per assolir un nivell de maduresa adequat. GLPI suporta els principals processos de gestió de serveis TI, però no per això és bona idea intentar implementar-los tots d’entrada. És millor definir un full de ruta a mitjà-llarg termini a través del qual l’organització pugui ser capaç d’assumir i consolidar cada procés de gestió nou.
    • Estructura bé la plataforma: A través de les Entitats, Grups i Rols, GLPI proporciona la capacitat de gestionar correctament la visibilitat a les dades. Si s’estructura correctament, l’eina és capaç de proporcionar una solució multiempresa o multidepartamental d’una manera eficient. Però aquesta estructura cal tenir-la clara des del principi perquè modificar-la a posteriori requerirà força feina.
    • La importància dels plugins: Encara que disposem d’accés al codi font de l’aplicació, no és bona idea introduir-hi modificacions que tard o d’hora acabaran donant problemes. En lloc d’això, crea les modificacions a través de plugins que resulten fàcilment exportables i fàcils de controlar. D’altra banda, és molt recomanable donar-li una ullada a la quantitat de plugins disponibles per a GLPI que amplien la funcionalitat de la plataforma i que poden aportar molt de valor.

En definitiva, si la teva organització està buscant una solució confiable i robusta per la gestió de serveis de TI, GLPI mereix ser considerada. Comença avui mateix i descobreix com GLPI pot transformar la forma en que gestiones els teus serveis de TI.

Des d’ABAST fa més de 25 anys que implementem plataformes de gestió de serveis TI. Des del disseny de la solució, la implementació, evolució i serveis de suport, et podem acompanyar en tot el procés. Pots contactar amb nosaltres a través del nostre formulari de contacte.

Últims posts publicats al Blog d'ABAST

Estratègia per a l’adopció de la Factura Electrònica

L'arribada de la factura electrònica, que serà obligatòria per la Llei Crea y Crece, suposarà un repte que ha fet saltar les alarmes a moltes…
Leer más

Observabilitat en IT: més enllà de la monitorització tradicional

Al món de les TI, la paraula “observabilitat” està guanyant cada vegada més protagonisme. Però què la diferència realment del monitoratge tradicional? En aquest article…
Leer más

Microsoft Fabric: La Plataforma que simplifica la Intel·ligència de Negocis i l’Anàlisi de Dades

Actualment, les empreses tenen més dades que mai, i la clau de l'èxit és saber aprofitar tota aquesta informació per prendre decisions estratègiques. Microsoft Fabric…
Leer más

Registration

Forgotten Password?