Micro Data Centers: Solucions Compactes i Segures per a les Necessitats Actuals de Processament de Dades

Blog ABAST

Micro Data Centers: Solucions Compactes i Segures per a les Necessitats Actuals de Processament de Dades

8 d'octubre de 2024


Per Enric Casanovas Donadeu,

Business Development Manager Data Center Solutions

En un món cada cop més digitalitzat, on la demanda de processament de dades continua creixent exponencialment, les empreses necessiten solucions d’infraestructura de TI més flexibles i segures. Els micro data centers (MDC) han sorgit com una solució ideal per a aquestes necessitats, oferint la capacitat de processament i emmagatzematge d’un centre de dades tradicional en un format molt més compacte i fàcil d’instal·lar.

 En aquest article explorarem què és un micro data center, les seves característiques, avantatges i com les solucions de Rittal, implementades per Abast, ajuden a les empreses a optimitzar la seva infraestructura de TI.

Què és un Micro Data Center?

 

Un micro data center és una unitat compacta que integra totes les funcions d’un centre de dades convencional: servidors, emmagatzematge, xarxes, alimentació, refrigeració, seguretat i gestió. Aquests racks autònoms estan dissenyats per a ser desplegats ràpidament en una varietat d’ubicacions, incloent oficines petites, espais remots o llocs on l’espai és limitat. Els micro data centers són ideals per a aplicacions que requereixen capacitat de processament local i alta seguretat, com ara IoT, telecomunicacions, sanitat i serveis financers.

Els micro data centers són cada vegada més populars perquè ofereixen una solució escalable, fàcil de gestionar i econòmica per a les necessitats de processament de dades locals. Això és especialment rellevant en un entorn empresarial en constant canvi, on la flexibilitat i l’agilitat són claus per mantenir-se competitiu. Hem detectat que cada vegada més organitzacions busquen maneres de millorar l’eficiència i reduir els costos, per aquest motiu els micro data centers esdevenen una opció atractiva per implementar infraestructura de TI segura i fiable en qualsevol ubicació.

Característiques Clau dels Micro Data Centers de Rittal

 

  1. Disseny Modular i Escalable:

Els micro data centers de Rittal estan dissenyats per ser completament modulars, facilitant la instal·lació i el desplegament en qualsevol ubicació. Aquests sistemes es poden ampliar fàcilment sumant noves unitats d’MDC per satisfer les necessitats de creixement de l’empresa, oferint així una solució escalable que pot evolucionar juntament amb el negoci.

Els mòduls estan dissenyats per ser fàcilment transportables i muntats in situ, amb un sistema de bloqueig positiu que assegura una connexió segura entre els diferents components. El seu disseny extremadament versàtil per a diferents entorns ens ha permès en diferents ocasions reubicar micro data centers segons les necessitats dels nostres clients.

  1. Alta Seguretat Física:

Rittal ofereix una solució de micro data center que actua com un mini centre de seguretat de dades. El disseny modular de la caixa de seguretat proporciona protecció contra múltiples riscos físics, incloent foc, robatori, aigua, pols, gasos corrosius, vandalisme i runes. Aquesta protecció està certificada per normatives rigoroses com la EN 1363 per al foc, la EN 1627 per al robatori i la EN 60529 per a la protecció contra l’aigua i la pols.

A més, els micro data centers de Rittal ofereixen opcions avançades de control d’accés, com sistemes de clau de seguretat, teclats electrònics o unitats de bloqueig amb targeta, assegurant que només el personal autoritzat tingui accés als equips i dades crítiques. Fet que valoren molt positivament els nostres clients.

  1. Refrigeració Eficaç i Eficiència Energètica:

Els micro data centers de Rittal poden equipar-se amb sistemes d’aire condicionat Inverter (in row) de 3,5 a 6 kW, oferint refrigeració redundant i ajustable per garantir un entorn òptim per als equips de TI. Aquest sistema permet una dissipació eficient de la calor i un estalvi energètic significatiu, fins a un 40%, gràcies a la regulació de la velocitat del compressor i la quantitat de refrigerant utilitzat.

La refrigeració eficient és especialment important per als micro data centers, ja que estan dissenyats per ser instal·lats en espais reduïts, sovint sense accés a sistemes de refrigeració tradicionals. L’ús de tecnologies de refrigeració avançades com la refrigeració líquida directa al xip o els sistemes d’aire condicionat inverter garanteix que els equips de TI operin de manera eficient i fiable, fins i tot en les condicions més exigents.

  1. Sistema de Detecció i Extinció d’Incendis:

El sistema DET-AC (PCI) de Rittal proporciona una detecció precoç d’incendis mitjançant un sistema de canonades que condueix l’aire aspirat als detectors de fum amb alta sensibilitat. En cas de detecció d’un incendi, el sistema d’extinció automàtica basat en la descàrrega de NOVEC 1230 inunda l’interior del micro data center per eliminar qualsevol possibilitat de foc sense malmetre els equips de dintre el MDC.

Aquest sistema avançat de detecció i extinció d’incendis ofereix una protecció inigualable per a les dades i equips crítics, minimitzant els riscos de temps d’inactivitat i pèrdua de dades en cas d’emergència.

  1. Monitorització i Control Avançat:

Els micro data centers de Rittal integren sistemes de monitorització com el CMC, que utilitzen tecnologia de punta per controlar el funcionament dels diferents elements del centre de dades i generar alarmes en cas de necessitat. Això permet una gestió òptima davant de qualsevol incidència, assegurant el màxim nivell de seguretat i fiabilitat.

Aquest sistema de monitorització permet als administradors de TI supervisar l’estat dels equips en temps real, identificar problemes potencials abans que es converteixin en incidències crítiques, i garantir un funcionament continu i eficient.

Avantatges dels Micro Data Centers per a les Empreses

 

A continuació, detallem els avantatges principals que hem observat a través de la nostra experiència en la instal·lació de micro data centers, i com poden ajudar a optimitzar les operacions tecnològiques de les empreses.

  • Flexibilitat i Desplegament Ràpid: A diferència dels centres de dades tradicionals, els micro data centers es poden desplegar ràpidament i fàcilment en qualsevol ubicació, des de petites oficines fins a instal·lacions remotes. Això els fa ideals per a empreses que necessiten una solució ràpida i flexible.
  • Reducció de Costos: Els micro data centers ofereixen una solució econòmica que permet a les empreses evitar les inversions significatives en infraestructures tradicionals. A més, el disseny eficient en termes d’energia contribueix a reduir els costos operatius a llarg termini.
  • Alta Seguretat i Protecció de Dades: Amb una protecció robusta contra múltiples riscos físics i sistemes avançats de detecció i extinció d’incendis, els micro data centers garanteixen un alt nivell de seguretat per a dades crítiques.
  • Escalabilitat: A mesura que les necessitats de l’empresa evolucionen, els micro data centers de Rittal poden ser fàcilment ampliats per incloure més capacitat de processament, emmagatzematge i refrigeració.
  • Sostenibilitat i Eficiència Energètica: Amb solucions de refrigeració eficients i l’ús d’energia optimitzada, els micro data centers ajuden a reduir l’impacte ambiental i a complir amb les normatives de sostenibilitat.

Casos d’Ús dels Micro Data Centers

 

A Abast hem tingut l’oportunitat de dur a terme amb èxit diversos projectes d’implementació de micro data centers per a empreses de diferents sectors, entre ells tenim els següents:

  1. Indústria Sanitària: Els hospitals i centres mèdics utilitzen micro data centers per emmagatzemar i processar dades mèdiques localment, millorant la velocitat i l’eficiència de serveis com la telemedicina i les aplicacions d’anàlisi de dades en temps real.
  2. Telecomunicacions i IoT: Els micro data centers són ideals per a les necessitats d’IoT i telecomunicacions, on és essencial processar grans volums de dades localment per reduir la latència i millorar la velocitat de resposta.
  3. Sector Financer: Bancs i institucions financeres utilitzen micro data centers per protegir les dades sensibles dels clients i assegurar la continuïtat del servei, gràcies a la seva alta seguretat física i escalabilitat.
  4. Manufactura i Automoció: Les fàbriques i plantes de producció es beneficien dels micro data centers per al control de processos en temps real, monitorització de màquines, i anàlisi de dades locals per optimitzar la producció i reduir els temps d’inactivitat. 

Alguns exemples de la seva aplicació els podeu veure en els següents casos d’èxit:

Micro Data Center Germans Boada, SA, RUBI®

Germans Boada, S.A., RUBI® és una empresa multinacional que dissenya, fabrica i distribueix eines i maquinària per a la construcció. Per garantir la seguretat de les dades i els equips TI en el seu principal centre industrial i logístic, i assegurar així la continuïtat dels serveis de TI i dels processos de negoci associats va confiar en la solució de Micro Data Center d’Abast.

Micro Data Center CONDIS

Condis és una empresa amb una forta presència a Catalunya i Andorra, especialitzada en supermercats de proximitat i conveniència, amb més de 680 establiments. Per cobrir les necessitats del seu Pla de Recuperació davant de Desastres, Condis va confiar en ABAST per construir un CPD secundari de suport que permet a Condis garantir la continuïtat dels seus serveis TI davant possibles incidents, assegurant així una resiliència major per a les seves operacions crítiques.

Implementació i Manteniment dels Micro Data Centers amb Abast

 

Abast, com a partner estratègic de Rittal, ofereix serveis complets d’implementació i manteniment per assegurar que els micro data centers funcionin de manera òptima. Des de la instal·lació fins al manteniment preventiu, correctiu i predictiu, Abast garanteix que cada micro data center estigui operatiu, segur i eficient en tot moment.

Els serveis de manteniment inclouen la monitorització constant, verificacions periòdiques, inspeccions de seguretat, així com l’optimització de l’eficiència energètica i el rendiment general. A més, Abast ofereix serveis d’emergència 24/7 per a qualsevol incidència inesperada, assegurant una resposta ràpida i efectiva.

Conclusió

 

Els micro data centers ofereixen una solució poderosa per a les empreses que necessiten un processament de dades ràpid, segur i eficient en espais reduïts. Amb les solucions innovadores de Rittal, des d’Abast us podem ajudar a adaptar-vos a les exigències creixents del mercat digital, proporcionant infraestructura de TI flexible, escalable i de baix cost. A mesura que la demanda de processament de dades locals i segures continua creixent, els micro data centers esdevenen una opció estratègica per a qualsevol empresa que vulgui mantenir-se competitiva en el món digital.

Últims posts publicats al Blog d'ABAST

Micro Data Centers: Solucions Compactes i Segures per a les Necessitats Actuals de Processament de Dades

En un món cada cop més digitalitzat, on la demanda de processament de dades continua creixent exponencialment, les empreses necessiten solucions d’infraestructura de TI més…
Leer más

Innovació a les TIC: Quin és el moment idoni per incorporar les tecnologies emergents?

L´any passat vam posar en marxa Abast Innovation Lab, un equip de treball format per professionals d´Abast de diferents àrees de coneixement, amb la finalitat…
Leer más

Optimiza tu Gestión Documental corporativa con SharePoint y la IA de Microsoft

En la era digital, la gestión documental se ha convertido en una necesidad imperativa para las empresas y, con el avance continuo de la tecnología,…
Leer más

Registration

Forgotten Password?